Boka ditt besök i förväg

Gámasjávri

Välkommen till vårt sommarviste

I vårt sommarviste känns livet nära
Nils Torbjörn Nutti, ägare, 2022

Den totala tystnaden. och de oändliga vidderna. Sedan en fisk som nappar. Ett regn som plötsligt upphör, en fågel som kvittrar till. En kopp kaffe i midnattssolens sken. I vårt sommarviste känns livet nära och vi bjuder in dig till lugnet, men även äventyren, som inte går att finna någon annan stans.

Sommaren till fjälls är det bästa som finns, och vi bjuder med dig till vår absoluta favoritplats, Gámasjávri. Här, bland låga bärbuskar och surrande myggor, ligger en samling renskötarstugor. Dessa tillhör familjer i Sárivuoma samebys som spenderar somrarna här med vandring, fiske och bärplockning. Vi erbjuder dig att komma hit för en unik möjlighet att uppleva Sápmi tillsammans med våra dedikerade samiska guider. Högt upp i bergen blir du en del av naturen medan du njuter av det samiska vardagslivet. Vi befinner oss långt ut i väglöst land där inte ens telefonerna fungerar, men i stället fylls dagarna av något annat, något sällsamt. Något som nästan känns magiskt.

För att boka den här turen, kontakta oss på connect@nutti.se eller ring +46(0)98021329. Vänligen notera att denna tur måste bokas minst fyra veckor i förväg så vi kan ordna med alla nödvändiga tillstånd.

en stuga i kamas
en passagerarvy från helikopter
en fotograf på tundran
en flicka ror i dimman
en flicka och en röd helikopter

Dag 1 – Ankomst

Ni blir upphämtade av vår transfer direkt efter frukost som tar er till helikopterplattan. Därifrån flyger ni i ca 30 minuter rakt ut i fjällvärlden tills ni når Gámasjávri. Där landar ni och möts av veckans guider. Ni visas till rätta i er stuga och när ni kommit i ordning väntar lunch och kaffe. Resten av dagen spenderar ni med att upptäcka närområdet, samt att bekanta er med Gámasjavri och dess fiskevatten. (L, M).

Dag 2 & 3 –  fiske, bastu och bär

Varje morgon efter frukost hoppar vi in i båten för att vittja våra nät. Här kommer både röding, öring och gäddor upp som pärlor på ett band. Vill du följa med så tuffar vi även runt på sjön och kikar på vyerna från vattnet. När vi kommer tillbaka ska fiskarna rensas och saltas. Är du nyfiken lär vi gärna ut våra tekniker, men ifall du hellre vill ta ett bad och en bastu är det helt okej. Om du föredrar att spendera dagen med vandring, bärplockning eller spöfiske så packar vi en lunchkorg och ger oss av mitt på dagen. (F, L, M)

Dag 4 – Samisk berättarkväll och natt i kåta

Vår sista natt spenderas på den vackraste platsen i världen. Vid kanten av sjön med de norska bergen i bakgrunden står vår kåta och gnistrar i midnattssolen. Vi åker dit med båt och till middagen halstrar vi fisk över öppen eld. Runt elden tar vi även chansen att prata om mytologi och gamla sagor och sägner. Sedan sover vi på en risad bädd med renhudar, nerkrupna i varma sovsäckar med en pyrande eld i mitten. (F, L, M)

 

Dag 5 – Avresa

Efter frukost är det dags att packa ihop och städa stugan. Helikoptern kommer och flyger er tillbaka till stan där ni skjutsas till flygplatsen eller valfritt hotell. Senast tillbaka 12.00 i Kiruna. Vi hjälper er även gärna att boka till en extra natt på Reindeer Lodge om ni önskar (F).