Press & media

Nutti Sámi Siida omnämns i pressen och andra medier både i Sverige och internationellt. Ta reda på vem som har skrivit om oss senast.

Om du är intresserad av att skriva eller berätta om oss vänligen kontakta oss på info@nutti.se; vi har även bildmaterial tillgängligt.

Dagens Industri om Nutti Sámi Siida 2016-12-12

Artikel: Han har ren turistmagnet

Norrbottens Kuriren om Nutti Sámi Siida 2016-09-24

Artikel: En unik upplevelse med renen i centrum

Swedish Lapland Visitors Board om Stora Turispriset-nomineringen – 2016-09-09

Pressmeddelande: ​Nutti Sámi Siida nominerat för Stora Turismpriset 2016

Swedish Lapland Visitors Board omnämner Nutti Sámi Siidas nominering för Stora Turismpriset 2016.

Norrbottens Kuriren om Sámi márkan Jukkasjärvi 2016 – 2016-08-17

Artikel: Marknadsdags: “Här i Jukkasjärvi siktar vi högt”

Den samiska delen av Jukkasjärvi marknad håller på att färdigställas inför helgen. Det är det tredje året i rad som Sámimárkan arrangeras och marknaden siktar högt när det gäller framtiden.

Norrbottens Kuriren om Swedish Lapland – 2016-04-03

Artikel: Norra Sverige tror på turismen

Turismen växer mest i storstäderna. Men Norrbotten sticker ut i statistiken. I en del kommuner i norr ses turismen som en framtidsnäring, när andra jobb försvinner.

Sameradion & SVT Sápmi om Kirunas näringslivsgala 2016 – 2016-01-18

Artikel: Nutti prisad tre gånger om

I helgen utsågs vinnare under Kirunas näringslivsgala av företagare som visat framfötterna lite extra under det gångna året. Nutti Sámi Siida tog hem tre av tretton kategorier.

Norrbottens Kuriren om Kirunagalan 2016 där Nutti Sámi Siida tog hem tre priser – 2016-01-15

Artikel: Kirunagalan: Samtliga vinnare och motiveringar

Nutti Sámi Siida AB är vinnare av följande 3 priser:

Tyréns–priset, Litet avtryck – stort intryck

Motivering:

“Med ett genuint omhändertagande och stor förståelse för vår närmiljö, har detta samiska företag under mer än ett decennium levererat stora upplevelser för såväl den lokale som för den globale resenären.”

Kiruna Lappland–priset

Motivering:

“I den nya komplexa reseindustrin gäller det för turistentreprenören att ligga i framkant med modern marknadsföring och hållbara visioner, att ha kunskapen om vår natur och kultur, att förmedla genuin service och värdskap till kunderna. Och att bygga nätverk och etablera samarbeten i resebranschen. det är en stor ära att få uppmärksamma en framgångsrik entreprenör som gör allt detta, och som via sina satsningar lyfter fram den samiska kulturen på besöksnäringens internationella karta.”

Yngve Bergqvists entreprenörspris

Motivering:

“Med den samiska kulturen och levnadssättet som en röd tråd, har detta företag tagit emot besökare från världens alla hörn. Respekten och kärleken till djuren och naturen, ger kunden en väl förädlad och fantastisk upplevelse.”

World Responsible Tourism Awards 2013 newspaper 2013

Newspaper: All the winners’ stories from the World Responsible Tourism Awards 2013

Nutti Sámi Siida shortlisted for Best for Responsible Wildlife Experiences

Travel News om samisk turism kopplad till norrsken – 2012-10-15

Nyhet: Samisk turism satsar på norrsken

Det samiska ekoturismföretaget Nutti Sámi Siida har märkt att norrskenet är vad som lockar kunderna och satsar nu stort på skenet.

Visit Sápmi – 2012-01-20

Pressinformation: Nutti Sámi Siida kvalitetsmärkt med Sápmi Experience

VisitSápmi och Svenska Samernas Riksförbund motiverade godkännandet med följande motivation:

“Nutti Sámi Siida har länge varit en av föregångarna inom samisk turism. Prisbelönt i många sammanhang och med en målmedveten satsning har de alltid stått för god ekoturism och samisk etik. Ambitionen är att kunna erbjuda upplevelser och berättelser om det samiska arvet. Dessutom har de i en rad olika sammanhang verkat för att ge samisk turism den plats den förtjänar inom svensk turism.”

SSR:s Samiska Företagspris år 2011 – 2011-06-15

Årets Företagspris 2011 har av styrelsen i SSR tilldelas Nutti Sámi Siida, Nils Torbjörn Nutti och Carina Pingi, med följande motivering:

“Nils Torbjörn och Carina förenar i sin verksamhet den traditionella rennäringen med en företagsinriktad förnyelse. Utifrån en bakgrund inom rennäringen har Nils Torbjörn och Carina, via sitt familjeföretag, skapat en positiv samisk företagsutveckling i sin hemby Jukkasjärvi. Sedan i slutet av 1980-talet har renskötseln fått ett viktigt komplement genom den egna turismverksamheten.

Nutti Sámi Siida har genom ett eget träget arbete skapat sig en marknadsposition och en uppskattning som sträcker sig långt utanför den egna hemmamarknaden, de demonstrerar i sin dagliga gärning att en ansvarsfull samisk besöksnäring kan bedrivas utan att respekten för rennäringen behöver vika.

Nils Torbjörn och Carina är i många avseenden goda förebilder som visar på vägar för att utveckla rennäringen och de samiska näringarna mot nya möjligheter. Arbetet med att utveckla det egna företagandet är genomsyrat av entreprenörskap, ett entreprenörskap som också på ett värdigt och konstruktivt sätt synliggör den samiska kulturen.”

Samefolket om Responsible Tourism Awards 2011 – 2011-12-05

Artikel: Utmärkt företag får ännu ett pris

Det samiska ekoturismföretaget Nutti Sámi Siida har fått ännu en utmärkelse i sin samling. Denna gång handlar det om en av världens största utmärkelser inom turism, Responsible Tourism Awards, och företaget får priset för bevarande av kulturarvet.

Travel News om Virgin Holidays Responsible Tourism Awards 2011 – 2011-11-14

Nyhet: Nutti Sámi Siida prisas

Ekoturismföretaget Nutti Sámi Siida får utmärkelse för ansvarsfull turism.

Läs mer här: Best Conservation Culture 2011-10-26

The International Ecotourism Society on Nutti Sámi Siida – 2011-06-21

Bloggpost: Nutti Sámi Siida Leads the Way for Responsible Development of Indigenpous Ecotourism in Swedish Sápmi.

Your Travel Choice Blog is an interactive communication platform established by The International Ecotourism Society, The blog post refers to the indigenous communities category.

Svenska Ekoturismföreningen om Grand Travel Awards Ekoturismpris 2011 – 2011-02-16

Pressmeddelande: Priset till Nutti Sámi Siida

Motiveringen lyder:

“För sitt långvariga och tålmodiga arbete att förena samisk kultur med den globala resenärens sökande efter äkta och moderna upplevelser. Ett koncept som inte bara blivit en framgångsrik ambassadör för Sveriges samer, utan också skapat attraktionsvärde och gett lyskraft till en av våra största turismikoner – Icehotel.”

Indigenous Tourism and Biodiversity Website Award 2010 – 2010-09-10

Nutti Sámi Siida Winner of the judged 2010 ITBW Award

Läs mer >>

Svenska Ekoturismföreningen om Nutti Sámi Siida som godkänt Naturens Bästa arrangör – 2003-01-29

Märkningskommitténs motivering (29 januari 2003):

“Professionell samisk arrangör med lång erfarenhet och flitigt anlitad av Icehotel. Levererar genomarbetade och genuina arrangemang av högsta klass kring samiska företeelser som renen, den samiska maten och kulturen. Samisk eldsjäl inom Jukkasjärvi Hembygdsförening, vilket både inspirerat och stärkt den samiska självkänslan.”