Boka ditt besök i förväg

Márkanbáiki Museum & Café

En levande mötesplats för dagbesökare

Utomhusmuseet är gulligt och informativt
Maria, 2018

Márkanbáiki är ett friluftsmuseum med fokus på den samiska kulturen. Här kan du upptäcka Sápmis historia, läsa om hur vi en gång levde enligt våra åtta årstider och klarade av nomadlivet. Ta även chansen att lära dig mer om dagens livsstil, den moderna renskötseln och andra kulturyttringar så som konst och poesi. Márkanbáiki är också en plats där några av våra renar betar dagligen och du är såklart välkommen att hälsa på dem!

Vi har även en hantverksbutik där du kan stötta lokala kreatörer genom att köpa en handgjord souvenir från området. Detta är kopplat till Ovttas, en restaurang där vi dagligen serverar både lunch och fika vid vår sprakande brasa.

Öppettider:
Museet öppet 10.00 -17.00 dagligen

Restaurang Ovttas:
Fika och lunch 11.00 - 15.30

 

Alla utställningar är utomhus och vi rekommenderar alla gäster att ta på sig sina varmaste kläder för att kunna njuta av besöket, oavsett temperatur.

Guests at cafe sapmi
museum-interior
bild på ren i sommarlandskap
Gahkku - traditionellt samiskt tunnbröd
Ren i sommarmiljö
en våffla med hjortron

Museum

I utomhusutställningarna finns mängder med information om den samiska kulturen. Med hjälp av allt från gamla samiska byggnader till modern teknik skapar vi både en häftig upplevelse och möjligheten att lära sig någonting nytt. Renarna som betar på vår udde är en del av utställningarna. Ni får gärna gå in i hagarna och säga hej under ert besök!

Ingen förbokning krävs.

Restaurang Ovttas

I restaurang Ovttas serverar vi dagligen både lunch och fika invid vår sprakande brasa. Maten utgår från traditionella recept, men får ofta en modern twist. Vi serverar spännande drycker, gott fika och inte minst: byns bästa kokkaffe.

Ingen förbokning krävs för enskilda gäster. Större grupper och sällskap, skicka ett mail till connect@nutti.se och se vår gruppsida

Hantverksbutik

I butiken hittar du lokal slöjd, till exempel horndesign, samiska silversmycken och renfällar. Du hittar även ett noga utvalt sortiment av deliprodukter från Swedish Lapland. Vår duodji köper vi in från samiska hantverkare för att låta dig få chansen att köpa med dig rättvisa produkter som stödjer lokalsamhället.

Ingen förbokning krävs.

Guidad tur

Guidade turer sker endast mot förbokning. Se vår gruppsida för mer detaljer och boka via mail till connect@nutti.se.

Inträde

Vuxen: 250 kr
Student/Senior (65+): 200 kr
Barn (3-12 år): 125 kr
Småbarn (0-2 år): gratis i sällskap med betalande vuxen.

Ingen entréavgift till butik och café.

 

Hitta hit

Adress Marknadsvägen 2 i Jukkasjärvi
Vägbeskrivning Intill Jukkasjärvi kyrka och 900 meter från Icehotel. 15 km från Kirunas Airport och 20 km från centrala Kiruna. Lokalbuss nr 501 (busshållplats ”Jukkasjärvi Kyrkan”)

För gruppevenemang kontakta oss på connect@nutti.se