Boka ditt besök i förväg

Miessemánnu

Renkalvmånad i maj

Ett besök hos oss är mer än bara semester. Det är kunskap, känslor och äventyr. Vi vill ge dig en upplevelse som stannar kvar långt efter du åkt hem. I form av minnen, bilder och kunskap. Vi finns här för dig som vill uppleva. Som vill ha mer än bara en resa, som söker samband och gemenskap. För dig som vill lära känna dig själv, och andra. Som vill testa på. För dig skapar vi en upplevelse du kan ta med dig hem, och som du vill återvända till.

Gammal, kulturell kunskap är grundläggande för den samiska identiteten och vårt välbefinnande. Vi på Nutti Sámi Siida ser inte bara till att sprida detta till våra gäster, utan utbildar även våra guider och de som jobbar hos oss. Vår kultur har varit under stor press de senaste 200 åren och genom att stötta oss hjälper du att lyfta fram vår kunskap och historia som viktig, för gammal likväl som ung. Tack vare ditt besök ger du oss dessutom möjlighet att på daglig basis få jobba med våra renar och med vår kultur. Vi får en chans att hålla liv i det gamla och skapa förutsättningar för att forma vår kultur till något som överlever i vår samtid.

Portrait of a guide at nutti sami siida
Nils Torbjörn Nutti in his lavvu

Din entrébiljett eller kostnaden för din tur bidrar till att vi kan utbilda både er och varandra i kunskap som annars lätt hade försvunnit. Att köpa hem lokalt producerat hantverk är även det ett utmärkt sätt att hylla och stödja kulturella uttryck. Dessutom öppnar de ofta upp för samtal när du kommer hem, och ger dig en möjlighet att dela med dig av din nyvunna kunskap till dina vänner. Förutom detta stödjer du även den lokala ekonomin och ser till att skapa jobb i glesbygd.

Genom att du stödjer vår verksamhet hjälper du oss att sprida kunskap om den samiska kulturen ut i världen. Och vi tror att ökad kunskap skapar ökad förståelse, och att ökad förståelse skapar en bättre värld.
- Nils Nutti, owner and guide, 2021