Glamping i Kiruna
samisk kåsa hålls av kvinna i stickad tröja
Ren i Kiruna
Skylt på Reindeer Lodge

Goahti - Modern tältkåta

Våra goahti är en bekvämare variant av de traditionella kåtorna. Tältduken ger dig en sällsynt närhet till naturen runt i kring, och de isolerade väggarna och mjuka sängarna ser till att du får en god natts sömn. Byggda i naturliga material och inredda med jordnära nyanser i brunt, grönt och mjukt blått. Alla rum är belägna bland träden vid torneälvens strand, och bara några meter från våra rengärden. Följande är inkluderat i din vistelse:

  • Frukost - frukostbuffé serverad i vår lounge
  • Middag - enklare middag serverad i vår lounge
  • Lakan - lakan och handdukar och extra täcken finns till förfogande
  • Ved till kamin
  • Transfer till/från Jukkasjärvi eller Kiruna

 

Varje goahti-tält är ett stort rum á 20 m² och inredd med en bädd, en sittgrupp med två fåtöljer och ett mindre soffbord. Tälten värms upp av två olika sorters kaminer och du får gärna själv göra upp en brasa i den vedeldade varianten. Golvet och de meterhöga isolerade väggarna är gjorda av trä, och tältduken är av kanvastyg. En förbränningstoalett finns avskilt inne i tältet och är av en enkel eco-typ som bränner istället för att spola. På området finns vanliga gemensamma WC att använda. På plats har vi en eluppvärmd timmerstuga för nödsituationer och för laddning av elektronisk utrustning.

Vid incheckning får du en grundlig genomgång för din säkerhet och bekvämlighet.

Reindeer Lodge

Dusch/bastu, matsal/loungekåta och gästkök/servicestuga ligger i separata gemensamma faciliteter några meter ifrån boendena. Frukost serveras i loungekåtan där ni från eftermiddag till sent kan slå er ner i sköna soffor och fåtöljer för att umgås, läsa en bok eller bara vara. Lättare måltider, varma drinkar, öl och vin finns att beställa i loungens kvällsbar. Ett fullt utrustat gästkök samt grillplats finns för den som vill laga egen mat. Till de sanitära utrymmena hör badrum med WC, åtskilda dusch- och omklädningsrum för dam och herr samt en vedeldad, mixad bastu.

Hur kallt brukar det bli i en goahti?

En goahti blir inte lika varmt som en vanlig stuga, men de isolerade väggarna, golvet och de två kaminerna ser till att hålla värmen på en behaglig nivå. Exakt hur varmt det är beror på temperaturen utomhus så vi rekommenderar att du tar med dig en ordentlig pyjamas eller sover i underställ på vintern.

 

Hur ser badrummet ut?

Toaletten som finns i goahtin är liten och enkel. Det är en miljövänlig variant som bränner istället för spolar Därför är det viktigt att du noga följer instruktionerna för att undvika missöden. Du tvättar händerna i ett enkelt handfat med vatten som lodge-värden hjälper dig att bära in. Dusch och bastu finns i separata byggnader.

 

Hur hittar jag hit?

Adress Marknadsvägen 2 i Jukkasjärvi
Vägbeskrivning: Intill Jukkasjärvi kyrka och 900 meter från Icehotel. 15 km från Kiruna Airport och 20 km från centrala Kiruna.
Lokalbuss 501 (busshållplats ”Jukkasjärvi Kyrkan”)

Rekommenderade aktiviteter

För gruppevenemang kontakta oss på info@nutti.se

Flytta in i en komfortabel tältkåta under ett par dagar med härlig äventyrskänsla för att känna på ett levnadssätt som är förknippat med renskötseln, om än på lite tillrättalagt och bekvämt vis. Här kombinerar vi det bästa från glamping och den nomadsamiska livsstilen i våra tre nybyggda goahti-kåtor.