Vuoján – Renslädesexkursion

Hantera och kör din egen dragren med släde längs en ca 8 km lång led genom Sápmis underbara vinterlandskap. Det är en fantastisk upplevelse för riktiga friluftsentusiaster som vill ta del av en traditionell samisk aktivitet på ett mycket praktiskt sätt.

HSkompVuojan

Photo: Hans-Olof Utsi

 

Photo: Berit Jørgensen

Photo: Berit Jørgensen

HSkompSlädepåBron

Photo: Johan Adermalm

Vår renslädesguide tar dig från Jukkasjärvi med skoterkälke längs Torneälven till Reindeer Lodge campen ute i skogen. Här får du ett väldigt nära möte med renarna som är en av vårt samiska samhällets viktigaste kulturbärare och resurs.

Du lär känner din ren och guiden ger detaljerade instruktioner om hur renen hanteras och hur släden körs med en ren innan du är redo att ge dig ut på ditt livs äventyr.

Ståendes på slädens medar kör alla gäster varsin dragren. Du följer guiden och dess ledarren i konvoj genom det snöklädda skogslandskapet och över frusna vattendrag.

Endast några få vet att det traditionella förflyttningssättet på vintern här i Sápmi har varit att färdas med ren och släde. Ta vara på möjligheten att uppleva den gamla samiska kunskapen under expertledning på ett mycket praktiskt sätt.

Efter 1,5 – 2 timmars aktiv renkörning återvänder vi till Reindeer Lodge campen där du selar av din körren och släpper in den i gärdet. Guiden lagar en välsmakande och traditionell renskötarlunch som består av rökt renkött som steks över öppen eld och serveras på samisk glödkaka med lite lingonsylt ovanpå. Allt detta med en kopp kokkaffe vid den sprakande elden i lávvun.

Du tar farväl av dina nya reskamrater och vi återvänder till byn Jukkasjärvi. Transfer till turstart i Jukkasjärvi och tillbaka sker med minibuss.

Pris: 3 000 kr per person, 2 100 kr per barn (8-15 år).

Dagar: Mån., ons., fre. & sön. 8 jan. – 8 april 2018.

Start: 08.00 från hotell/turistcenter i Kiruna.
08.30 från Icehotel.
08.30 på Nutti Sámi Siida’s Gård, Marknadsvägen 84 i Jukkasjärvi.
09.15 på Reindeer Lodge.

Slut:  Ca 13.00 på Gård, 13.20 på Icehotel och Reindeer Lodge; 13.45 i Kiruna.

Måltid: Lunch bestående av stekt renkött med glödkaka och lingonsylt, kaffe/te ingår.

Utrustning: Lån av termooverall, stövlar, vantar och mössa ingår.

Turen är ett kvalitetsmärkt ekoturismarrangemang enligt Naturens Bästa.

Produktblad:

pdf-sweden     pdf-uk     pdf-germany

Boka online nu