Sámi márkan Jukkasjärvi är en satsning som syftar till att synliggöra och lyfta fram det samiska. Genom ett brett arrangemang uppmärksammas den samiska kulturen och olika ämnen kopplade till livet i Sápmi. Arrangemanget hålls på Sámi Siida – Márkanbáiki/Kyrkudden i Jukkasjärvi.

2017 går ingen márkan av stapeln.

 

 

Syfte: Nutti Sámi Siida AB vill aktivt bidra till att skapa en levande samisk mötesplats på den gamla samiska marknads- och samlingsplatsen Kyrkudden i byn Jukkasjärvi. En samlingsplats, ett forum för samiska aktörer verksamma inom diverse områden såsom sameslöjd, konst, design, mathantverk, musik och teater, idrott, bild och film, språk, litteratur, forskning, samhällspolitik, föreningsliv mm. Vi vill bidra till att synliggöra det samiska; dess mångfald, kreativitet och utmaningar, i då-, nu- och framtid.

Sámi márkan Jukkasjärvi är en satsning som syftar till att synliggöra och lyfta fram det samiska. Genom ett brett kulturarrangemang uppmärksammas den samiska kulturen och olika ämnen kopplade till livet i Sápmi.

Genom att bjuda in samiska aktörer skapar vi ett nätverksforum för den samiska världen. De samiska kulturdagarna kommer att fyllas med föreläsningar, visningar mm. där aktuella samiska frågor debatteras och diskuteras.

Sámi márkan Jukkasjärvi är ett återkommande kulturevenemang, en årlig sommarfest i hjärtat av Sápmi som kombinerar storslaget firande med kunskapsspridning och inspiration och välkomnar en generationsöverskridande publik från när och fjärran i och utanför Sápmi.

 

Arkiv Detaljprogram 2016

Öppna föreläsningar och samtal:

Fre 19/8: kl. 12:00 Tvångsförflyttning och gränsdragningar – Johannes Marainen.

Johannes Marainen, 76 år, är uppvuxen i Saarivuoma sameby och bor sedan studierna i Göteborg. Han har jobbat i det svenska skolväsendet. Han har ägnat sig mycket åt släktforskning och därigenom anlitats till tre program i TV: serien ”Vem tror du att du är” men också medverkat i finska tv:s ”Kuka sinä oiken olet”. Johannes är aktuell i Svenska Kyrkans s k ”vitbok”, men också i en bok om släktforskning om samer som Umeå universitet presenterar den 20 augusti. Tidigare har han gett ut böckerna ”Karesuando samesläkter” och Jukkasjärvi samesläkter”. En tredje ”Gällivare samesläkter” är på gång. Sin forskning i historia vid Göteborgs universitet och Sámiinstituhtta i Kautokeino har han främst ägnat sig att visa vad gränserna i Norden har medfört för samer och det är också temat för den aktuella föreläsningen.

Lör 20/8: kl. 12:00 Varför samisk turism är viktig för Sápmi Lennart Pittja och Nils T Nutti.

Lennart Pittja, Sápmi Nature, har arbetat inom samisk besöksnäring i mer än 20 år, och lanserar nytt till vintern. Han är vice ordförande i Ekoturismföreningen och jobbar som deltidscoach inom Swedish Lapland med bl.a. hållbar turism och samisk besöksnäring. Lennart ger sin bild av möjligheter och problem med samisk turism. Att ta hänsyn till naturen, renen och lokalsamhället är viktiga delar i den fortsatta utvecklingen med hållbarhet som fokus. Nils T Nutti, Nutti Sámi Siida, berättar om hur hans turistföretag med renskötseln som grund har utvecklats och vad produkterna såsom Reindeer Lodge, Vuoján, Ráidu och Sámi Siida innebär…

Lör 20/8: kl 13:30 Samiska i sociala medier – Sámás muinna-kampanjens språkambassadörer.

”Sámás muinna” är en uppmuntrande och positiv kampanj för det samiska språket. Målet med kampanjen är att de samiska språken ska synas och höras på sociala medier. Boađe sámástit ja čále miiguin. Vuoitte sámásmuinna keps ja távvala! ”Sámás muinna2” lea riikkaviidosaš movttiidahttin-kampánja mii lea visot sámi nuoraide. Kom och prata och skriv med oss. Vinn en sámásmuinna plattskärms-keps och tavla! Sámásmuinna2 är en riksöverskridande peppkampanj för alla samiska ungdomar. Ambassadörerna finns på plats hela dagen och skapar med er en sámás-tavla på duk; dragning av vinnaren sker 17:00.

Lör 20/8: kl. 15:00 Talma samebys arbete med stärkande och bevarande av marker Lars-Jon Allas.

Sön 21/8: kl. 11:00 Samisk syn på lärande Ylva Jannok Nutti.

Ylva Jannok Nutti, Sámi allaskuvla, PhD, första amanuensus i pedagogik vid lärarutbildningen och projektledare för forskningsprojektet Samiske barns tanker om traditionell kunskap: Kunskapsutbyte mellan förskola, skola och lokalsamhälle. Vad är samisk syn på lärande? Vad kan olika syn på lärande innebära för samvaron med barn och unga i olika kontexter, hemma, i förskolan, i skolan och i samhället i övrigt? Det är frågor som Ylva kommer belysa under sin föreläsning som riktar sig främst till samiska föräldrar.

Sön 21/8: kl. 13:00 Korsbefruktande samtal mellan vetenskap och scenkonst Åsa Virdi Kroik, Giron Sámi Teáhter.

På temat samisk livsåskådning, livs- och maktförhållanden. Om det koloniala begreppet religion och ett annat sätt att se – politisk schamanism och samisk politisk schamanism. Samtalet leds av Åsa Virdi Kroik som är doktorand vid Southern Cross University, Australien i Indigenous Philosophy och lärare vid Uppsala universitet. Som deltagare har du utrymme att dela dina tankar, ställa frågor och dela dina erfarenheter i ämnet.

Lokal: goahti/kåtan på Kyrkudden, Jukkasjärvi.

Mat: Traditionell samisk matservering, fika- och glassförsäljning varje dag på området.

Marknadskonsert lör 20/8:

20:00 Melina Kuhmunen

21:00 Yana Mangi

23:00 Lars-Ánte Kuhmunen med band

24:00 Kitok

Mellanakter: Thomas Marainen, Kulturhus Berlin medlemmar

Konsertbiljettförsäljning: på fre/lör 10:00-18:00 på Kyrkudden och vid insläpp 19:00. Utanför turistbyrån i Kiruna säljs kombibiljetter på lör från 18:00, som inkluderar konsertinträde + busstransfer 18:30 från och 02:00 till turistbyrån.

Konsertbiljett: Vuxen 400 kr, barn (5-15 år) 250 kr.

Kombibiljett (konsert + transfer t.o.r.):  Vuxen 500 kr, barn (5-15 år) 350 kr.

Insläpp: 19:00. Mat- och öltält finns.

Scen: Jávregáddi på Kyrkudden, Jukkasjärvi.

Smakevenemang lör 20/8:

Taste of Sápmi Smak på Sápmi

– är namnet på kokboken som branschorganisationen Slow Food Sápmi gett ut. Men Slow Food Sápmi nöjer sig inte med bara en bok utan vill nu ta tillfället i akt och anordnar därför en möjlighet för dig att delta vid en provsmakning på ett urval av de läckraste smakerna i det samiska köket. Därtill serveras passande drycker. Slow Food rörelsens ideologi är God, Ren och Rättvis mat som passar väl in i samisk ideologi där naturens villkor och helhetssyn ska råda i livet, verksamheten och kulturen.

Endast förköp (begränsat antal platser)! Kontakta Ylva Sarri 070 663 32 62 eller köp biljetten på Kyrkudden fre/lör.

Lokal: goahti/kåtan på Kyrkudden, Jukkasjärvi.

Tid:  från 18:00

Utställare med egna marknadsstånd 19-20-21/8:

Marainens Silver med samiskt silver men även nya produkter.

Per-Stefan Idivuoma med trä/hornslöjd och en del smycken.

Inga-Wiktoria Påve med tavlor, tryckta prylar och tröjor.

Made in Jukkas med Sápmi Recycle.

Boazoeaiggádiid oktavuohta/Renägarförbundet (BEO/RÄF).

Torild Labba Karesuando Silver med samiska silversmycken och sidensjalar.

Samisk Design och Material Laila Idivuoma med tyger, dekorationsband och sjalar.

Birgit Skum Påve med glaskonst.

Design Cecilia Svonni med sjalar.

Likka Ren med gurpi, torrkött, skav, färs, och gravat kött samt grillbitar (försäljning endast på lördag).

Märta Huuva med väskor, mössor och kjolar.

Niklas Sarri med akvareller och bälten.

Plats: Marknadsområdet på Kyrkudden, Jukkasjärvi, öppen 10:00 – 18:00. Fri entré.