Guossi – Gäst i Sápmi

Bli vår gäst i Sápmi; vår guide tar emot dig på den gamla samiska marknads- och samlingsplatsen Márkanbáiki i Jukkasjärvi. Du besöker och matar våra renar och får veta mer om ursprungsbefolkningen samerna som kallar sitt traditionella bosättningsområde för Sápmi. Besöket avrundas genom att avnjuta en samisk måltid sittandes runt en sprakande öppen eld i en traditionell lávvu för att få en verklig smak av området.

Photo: Katja Bechtloff

Photo: Katja Bechtloff

Photo: Katja Bechtloff

Photo: Katja Bechtloff

Photo: Lola Akinmade Åkerström

Photo: Lola Akinmade Åkerström

Guiden möter dig på Sámi Siida-Márkanbáiki som är ursprunget för byn Jukkasjärvi vid stranden av mäktiga Torne älv. Vi besöker det gamla sameviste där en eller flera renskötande samefamiljer brukar tillbringa olika delar av året; och som under nomadtiden användes som temporär boplats.
Vi tittar på gamla byggnader, besöker kåtor och ger svar på frågor såsom: Hur bodde samerna förr? Hur skyddade man sig emot kylan? Vilka kläder använde man? Hur förflyttade man sig i naturen? Varför hade man salt i kaffet? Religion: var det schamanism eller var man kristen?

Guiden tar dig till rengärdet för att möta våra trogna följeslagare, renarna. Vi kommer dem riktigt nära medan vi matar dem och du kommer att lära dig bl.a. varför renar har öronmärken samt hur väl de är anpassade till det hårda klimatet här i norden.
Du kommer att lära dig att använda ett lasso genom att kasta det runt renhorn. Renhorn fälls varje år och nya växer fram därefter; och de används ofta inom duodji, samiskt hantverk, som du kommer att kunna titta på under turen. Du får också se ett bildspel som visar hur dagens renskötsel och samisk vardag ser ut under Sápmis åtta årstider.

Det bästa man kan göra i Sápmi kulinariskt sett är att smaka på renkött och smutta på kokkaffe. Om du inte har gjort det ännu, är det nu dags för dig att smaka!
Den samiska nationalrätten suovas (lättsaltat och kallrökt renkött skivat) steks i en panna över den öppna elden och serveras tillsammans med lite lingonsylt på samisk glödkaka. Vi insuper atmosfären sittandes vid eldstaden i en traditionell lávvu och du får en inblick i det samtida arktiska samiska levnadssättet.

Vill du boka den här turen? Skicka oss ett mail!

Pris och detaljerad information

Pris: 480 kr per person. 240 kr per barn (3-12 år); gratis för barn under 3 år i vuxnas sällskap.

Dagligen: 15.15 – 17.15 (2 timmar). 4 juni – 26 augusti 2018.

Turlängd: 1,5 timmar.

Måltid: Stekt rökt renkött med glödkaka, lingonsylt och kaffe/te ingår.
Vegetarisk, gluten- och laktosfri kost anges vid bokning.

Utrustning: Lämpliga kläder för utomhusvistelse rekommenderas.

Språk: Svenska och engelska.

Standort: Marknadsvägen 2 i 981 91Jukkasjärvi. Bredvid Jukkasjärvi kyrka, 900 m från Icehotel, 15 km från Kiruna Airport och 20 km från centrala Kiruna. Lokalbuss #501.

Transferoptioner (Transfer anges vid turbokning):
Tur och retur: 14.30 upphämtning från Kiruna Turistcenter och tillbaka i centrala Kiruna vid 18.00. Transferpris: 350 kr per deltagare.

Endast återfärd: 17.15 transfer från Sámi Siida, dvs. tillbaka i centrala Kiruna vid 18.00. Transferpris: 200 kr per deltagare.

VILLKOR: Turen anpassas efter rådande väderförhållanden.