Museum & Café – Vinter

En levande mötesplats för dagbesökare

Utomhusmuseet är gulligt och informativt
Maria, 2018

Márkanbáiki är ett friluftsmuseum med fokus på den samiska kulturen. Här kan du upptäcka Sápmis historia, läsa om hur vi en gång levde enligt våra åtta årstider och klarade av nomadlivet. Ta även chansen att lära dig mer om dagens livsstil, den moderna renskötseln och andra kulturyttringar så som konst och poesi. Márkanbáiki är också en plats där några av våra renar betar dagligen och du är såklart välkommen att hälsa på dem!

Vi har även en hantverksbutik där du kan stötta lokala kreatörer genom att köpa en handgjord souvenir från området. Detta är kopplat till Café Sápmi, en restaurang där vi serverar både lunch och fika vid vår sprakande brasa.

6 november 2022 - 16 april 2023, öppet dagligen 10.00 - 16.00

28 april -14 maj stängt för vårstädning

16 april - 6 juni är alla våra renar till fjälls, därför har vi gratis entré till museet och inga guidade turer.

6 juni - 6 november, läs mer HÄR på vår sommarsida 

Alla utställningar är utomhus och vi rekommenderar alla gäster att ta på sig sina varmaste kläder för att kunna njuta av besöket, oavsett temperatur.

Guests at cafe sapmi
museum-interior
Tourist meeting reindeer

Museum

I utomhusutställningarna finns mängder med information om den samiska kulturen. Med hjälp av allt från gamla samiska byggnader till modern teknik skapar vi både en häftig upplevelse och möjligheten att lära sig någonting nytt. Renarna som betar på vår udde är en del av utställningarna. Ni får gärna gå in i hagarna samt att köpa med en påse lav för att mata dem på egen hand.

Ingen förbokning krävs.

Café Sápmi

I Café Sápmi serverar vi dagligen både lunch och fika invid vår sprakande brasa. Maten utgår från traditionella recept, men får ofta en modern twist. Här hittar du traditionella råvaror, alltid närproducerade och efter säsong. Vi serverar spännande drycker, gott fika och inte minst: byns bästa kokkaffe.

Ingen förbokning krävs för enskilda gäster.
Större grupper och sällskap, skicka oss ett mail och se vår gruppsida
Lunchservering: 11.00 – 15.30

Intresserad av middag? Kolla in vårt Samiska kvällsarrangemang Árrangaddis, en 6 rätters måltidsupplevelse serveras runt elden i vår kåta. Endast mot förbokning. Läs mer här.

Hantverksbutik

I butiken hittar du lokal slöjd, till exempel horndesign, samiska silversmycken och renfällar. Du hittar även ett noga utvalt sortiment av deliprodukter från Swedish Lapland.

Ingen förbokning krävs.

Guidad tur "Guossi"

Kan endast köpas som tillägg till Márkanbáiki entrébiljett och är ett
guidat museibesök med renmatning.
Start: 10.15. Längd: 45 min. Begränsat antal platser.

Vuxen/Student/Senior: 100 kr.
Barn (3-12 år): 50 kr.
Gratis för barn under 3 år.

 

Inträde

Vuxen: 230 kr.
Barn (3-12 år): 115 kr.

Student/Senior (65+): 190 kr.
Småbarn (0-2 år): gratis i sällskap med betalade vuxen.
Ingen entréavgift till butik och café.

 

Hitta hit

Adress Marknadsvägen 2 i Jukkasjärvi
Vägbeskrivning: Intill Jukkasjärvi kyrka och 900 meter från Icehotel. 15 km från Kiruna Airport och 20 km från centrala Kiruna.
Lokalbuss 501 (busshållplats ”Jukkasjärvi Kyrkan”)

För gruppevenemang kontakta oss på info@nutti.se