FAQ

Vanliga frågor

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna om Nutti Sámi Siida och det vi erbjuder.

Hur är museet öppet?

Museet är öppet:
22 april - 6 juni; öppet tis - lör 10.00 - 16.00
6 juni - 6 november: öppet dagligen 10.00 - 16.00
Ingen förbokning krävs.

Är alla som jobbar hos er Samer?
Nej, vi rekryterar brett med människor från alla möjliga bakgrunder. Detta för att få en glad och dynamisk arbetsplats med service i fokus. Alla som jobbar har dock god insikt i den samiska kulturen och inkluderas i vårt dagliga arbete med djuren.
Om vi besöker er, kommer vi att få se renar?

 

Vinter
Renen är vad hela vår verksamhet kretsar kring och det finns möjlighet att träffa dom under hela året. Vi älskar våra djur, både de vi tämjer och tävlar med och de som springer fritt på fjället. Det är vårt stora nöje att låta er träffa dem, oavsett om ni bor hos oss eller gör ett besök på museet. Så om ni vill klappa, mata och kom nära de djur som är den mest centrala gestalten i samisk kultur så är vi rätt ställe att besöka!

Sommar
De flesta renar är till fjälls under sommarhalvåret så vi har ett mindre antal i Jukkasjärvi (till exempel har vi inga på vår lodge), men det finns alltid några att möta och mata i museet!

Vår
Under våren vill vi att våra renar ska få vila och njuta av fjällnära natur, så hela flocken är flyttad från Jukkasjärvi. Därför finns det varken renar på museet eller lodgen. Vill ni träffa renarna ändå är ni välkomna att delta i vår tur Miessemannu, där vi kör er ut till vår stora flock och låter er se våra nyafödda renkalvar.

Om vi bor hos er, kommer vi att få se norrsken?

Kanske, norrskenet är ett naturfenomen som vi inte kan styra över. För att du ska se det krävs det både att solaktiviteten är hög och att det är molnfritt. Därför kan vi aldrig garantera något, men vår lodge är placerad långt ifrån stadens ljus vilket gör att chansen är god. Dock rekommenderar vi att ni planerar in många andra trevliga aktiviteter och ser norrskenet som en extra bonus om det kommer, för att göra resan minnesvärd oavsett väder!
(OBS. norrsken går inte att se på sommaren/när det är ljust ute)

Hur kallt är det hos er?

Temperaturen och snömängden varierar över året, den går från -30 på vintern till + 30 på sommaren. Tack vare klimatförändringarna är det dessutom ännu mer oberäkneligt än vanligt. Så vi rekommenderar att ni kollar väderleksrapporten innan ni kommer hit, och att alltid ta med er ordentligt med kläder!

Tar ni emot volontärer?

Vi tycker det är jätteroligt att så många är intresserade att komma hit och jobba hos oss. Vi tar gärna emot er och inkluderar er i arbetet, men vi har tyvärr inte möjlighet att ordna boende. Men om ni har hittat någonstans att sova så kan ni skriva till info@nutti.se och presentera er, så kanske vi ses i framtiden!

Är renarna farliga?

Alla renar föds i det vilda och vi har aldrig avlat på dem. De är vilda djur med stora personligheter, och vi släpper alltid ut dem igen efter säsongerna hos oss. De renar vi jobbar med på våra aktiviteter och besöksmål är dock tämda, respektive under tämjning, och möter gäster dagligen. Trots hög tamhetsgrad finns alltid risk, om än låg, att någon enstaka ren vill dra sig undan eller skydda sig t.ex. genom att springa iväg, hoppa till, stångas med hornen eller sparkas när den känner sig inklämd eller inte bekväm. Gäster som deltar i våra aktiviteter har en skyldighet att följa personalens anvisade säkerhetsinstruktioner.

Jag vill boka en aktivitet för nästa år, men hittar inga priser. Vad ska jag göra?

Eftersom alla våra aktiviteter är beroende på hur renarna till fjälls klarar vintern, så kan vi inte planera vår verksamhet flera år i förväg. Därför finns inte all information uppe på webbsidan alltid. Vi rekommenderar därför att boka en aktivitet ca ett halvår innan ankomst. Om du har någon specifik fråga eller har en större grupp som vill komma så kan ni skriva ett mail till oss så svarar vi så gott vi kan!