en lavvu under norrskenet
samisk kåsa hålls av kvinna i stickad tröja
Ren i Kiruna
Skylt på Reindeer Lodge

Stohpu - Samisk skogsstuga

Gå tillbaka till rötterna och sov en natt i en traditionell lavvú, ett äventyr för den erfarna! Du sover i tältet på björkris och renskinn, djupt nerkrupen i en varm sovsäck. En vedspis spis kommer att hålla dig varm, men du måste turas om att sova för att den ska brinna hela natten. Genom tältduken hörs naturens ljud som bidrar till en oförglömlig natt. Följande är inkluderat i din vistelse:

  • Frukost - frukostbuffé serverad i vår lounge
  • Middag - enklare middag serverad i vår lounge
  • Sovsäck - termosovsäck, handdukar och extra täcken finns till förfogande
  • Ved till kamin
  • Transfer till/från Jukkasjärvi eller Kiruna

 

interiörbild från en stuga i Kiruna

Varje tält är ett stort rum, ca 20 m² med plats för två personer. Det finns igen el i tälten men ni har tillgång till en uppvärmd timmerkåta för nödsituationer och för att laddning av telefoner etc. Även en lounge finns på området ifall ni vill ha en drink eller lättare mat. Tillgång till klädskåp, el, kylskåp och varma utrymmen finns separat. Frukost dukas upp på morgonen för en bra start på dagen. Vinterklädset ingår.

Reindeer Lodge

Dusch/bastu, matsal/loungekåta och gästkök/servicestuga ligger i separata gemensamma faciliteter några meter ifrån boendena. Frukost serveras i loungekåtan där ni från eftermiddag till sent kan slå er ner i sköna soffor och fåtöljer för att umgås, läsa en bok eller bara vara. Lättare måltider, varma drinkar, öl och vin finns att beställa i loungens kvällsbar. Ett fullt utrustat gästkök, stekhäll samt grillplats finns för den som vill laga egen mat. Till de sanitära utrymmena hör badrum med WC, åtskilda dusch- och omklädningsrum för dam och herr samt en vedeldad, mixad bastu.

Hur kallt brukar det bli i en lávvu?

Lávvun har väggar av canvastyg och det är lika kallt inne som ute om du inte eldar. Du ansvarar själv för att kaminen brinner hela natten och att du klär dig rätt för natten. Av oss får du varma sovsäckar, gott om ved och ytterkläder för vinterväder. Blir det för kallt finns det möjlighet att gå in i vår nödstuga, men vi rekommenderar denna vistelse endast för de som vill ha en äventyrlig natt och som vill känna på hur man levde i gamla tider.

 

Hur ser badrummet ut?

Ingen av tälten förfogar över sitt egen toalett. Istället finns det torrdass, WC, bastu och dusch i separata byggnader.

 

Hur hittar jag hit?

Adress Marknadsvägen 2 i Jukkasjärvi
Vägbeskrivning: Intill Jukkasjärvi kyrka och 900 meter från Icehotel. 15 km från Kiruna Airport och 20 km från centrala Kiruna.
Lokalbuss 501 (busshållplats ”Jukkasjärvi Kyrkan”)

Rekommenderade aktiviteter

För gruppevenemang kontakta oss på info@nutti.se

Flytta in i en komfortabel tältkåta under ett par dagar med härlig äventyrskänsla för att känna på ett levnadssätt som är förknippat med renskötseln, om än på lite tillrättalagt och bekvämt vis. Här kombinerar vi det bästa från glamping och den nomadsamiska livsstilen i våra tre nybyggda goahti-kåtor.