Ráidu – Möte med renar

Följ med en renskötare för att träffa och mata Nils Torbjörn Nuttis renhjord utanför Jukkasjärvi. Ta tillfället i akt att kasta fast en ren med lasso och köra rensläde på en kort bana. Det är färdigheter som är kopplade till traditionell samisk kunskap som vi tillämpar, försöker att bevara och delar med oss till de som själva gärna vill prova.

Photo: Asaf Kliger

Photo: Asaf Kliger

Lennart komp

Photo: Lennart Pittja

Photo: Lola Akinmade Åkerström

Photo: Lola Akinmade Åkerström

Från Jukkasjärvi transport i skoterkälke längs den frusna Torneälven till rengärdena i skogen. Vi utfordrar en del av vår renhjord under vintern för att hjälpa de att klara svåra betesförhållanden pga. klimatförändringarna. Under mötet med renarna assisterar du oss att mata de. Här finns det både vuxna och yngre renar och från ca mitten på december även kalvar som troligen äter ur din hand.

Renskötaren kommer visa konsten att kasta lasso innan det är din tur att ge prov på din skicklighet. När några härkar är fastkastade kommer du hjälpa till att leda renarna till renkörningsbanan där de selas på. Vi fortfarande tämjer och tränar några av våra renar for att kunna bevara det kulturella arvet av att köra ren. Och vi är stolta att kunna erbjuda dig möjligheten att köra din egen ren med släde runt en kort bana om du vill. Du kan tävla med andra förare eller, om du föredrar, bara njuta av en fridfull renfärd genom det snöklädda vinterlandskapet.

Renskötaren välkomnar dig in i den traditionella lávvun (tältkåtan) där du sitter på renhudar runt en sprakande och värmande brasa. Lávvuatmosfären öppnar upp för samtal kring samisk kultur, historia och levnadssätt, både förr och nu. Och nu är det dags för den samiska nationalrätten suovas, som är lättsaltat kallrökt renkött som steks tunt skuret över den öppna elden. Suovas serveras på gáhkkubröd med en klick lingonsylt och äts som en renklämma/wrap och smakar bäst med en kåsa kokkaffe.

På vägen tillbaka till Jukkasjärvi gör vi ett uppehåll vid vår slöjdbutik på Márkanbáiki där du får tillfälle att titta på traditionell och modern samiskt hantverk och konst. Transfer till turstart i Jukkasjärvi och tillbaka sker med minibuss.

Pris: 1980 kr per person. 990 kr per barn (3-12 år); < 3 år gratis.
Dagligen, 6 nov. – 10 dec. 2017, 8 jan. – 9 feb. & 1 mars – 8 april 2018.

Pris: 2280 kr per person. 1140 kr per barn (3-12 år); < 3 år gratis.
Dagligen, 11 dec. 2017 – 7 jan. 2018 [även förmiddagstur] & 10 – 28 feb. 2018.

Start: 13.00 från hotell/turistcenter i Kiruna [08.00].
13.30 från Icehotel [08.30].
13.30 på Nutti Sámi Siidas Gård, Marknadsvägen 84 i Jukkasjärvi [08.30].
14.15 på Reindeer Lodge [09.15].

Slut: Ca 17.00 på Gård, 17.20 på Icehotel och Reindeer Lodge; 17.45 i Kiruna [12, 12.20; 12.45].

Mat: Stekt renkött med samisk glödkaka och lingonsylt, kaffe/te ingår.

Utrustning: Lån av termooverall, stövlar, vantar, mössa och hjälm ingår.

Turen är ett kvalitetsmärkt ekoturismarrangemang enligt Naturens Bästa.

Produktblad:

pdf-sweden     pdf-uk     pdf-germany

Boka online nu