Renslädesturer

Njut av Sápmi på traditionellt vis genom att färdas med ren och släde. Välj mellan en fartfylld prova-på tur på kort bana eller en lång och fridfull tur genom skogen där du hanterar din egen dragren. Oavsett vilken tur du väljer så kommer du få ett unikt möte med djur, natur och samisk kultur.

 Ráidu – Möte med renar

Följ med en renskötare för att träffa och mata Nils Torbjörn Nuttis renhjord utanför Jukkasjärvi. Ta tillfället i akt att kasta fast en ren med lasso och köra rensläde på en kort bana. Det är färdigheter som är kopplade till traditionell samisk kunskap som vi tillämpar, försöker att bevara och delar med oss till de som själva gärna vill prova.

Photo: Asaf Kliger

Photo: Asaf Kliger

Lennart komp

Photo: Lennart Pittja

Photo: Lola Akinmade Åkerström

Photo: Lola Akinmade Åkerström

Från Jukkasjärvi transport i skoterkälke längs den frusna Torneälven till rengärdena i skogen. Vi utfordrar en del av vår renhjord under vintern för att hjälpa de att klara svåra betesförhållanden pga. klimatförändringarna. Under mötet med renarna assisterar du oss att mata de. Här finns det både vuxna och yngre renar och från ca mitten på december även kalvar som troligen äter ur din hand.

Renskötaren kommer visa konsten att kasta lasso innan det är din tur att ge prov på din skicklighet. När några härkar är fastkastade kommer du hjälpa till att leda renarna till renkörningsbanan där de selas på. Vi fortfarande tämjer och tränar några av våra renar for att kunna bevara det kulturella arvet av att köra ren. Och vi är stolta att kunna erbjuda dig möjligheten att köra din egen ren med släde runt en kort bana om du vill. Du kan tävla med andra förare eller, om du föredrar, bara njuta av en fridfull renfärd genom det snöklädda vinterlandskapet.

Renskötaren välkomnar dig in i den traditionella lávvun (tältkåtan) där du sitter på renhudar runt en sprakande och värmande brasa. Lávvuatmosfären öppnar upp för samtal kring samisk kultur, historia och levnadssätt, både förr och nu. Och nu är det dags för den samiska nationalrätten suovas, som är lättsaltat kallrökt renkött som steks tunt skuret över den öppna elden. Suovas serveras på gáhkkubröd med en klick lingonsylt och äts som en renklämma/wrap och smakar bäst med en kåsa kokkaffe.

På vägen tillbaka till Jukkasjärvi gör vi ett uppehåll vid vår slöjdbutik på Márkanbáiki där du får tillfälle att titta på traditionell och modern samiskt hantverk och konst. Transfer till turstart i Jukkasjärvi och tillbaka sker med minibuss.

Pris: 1980 kr per person. 990 kr per barn (3-12 år); < 3 år gratis.
Dagligen, 6 nov. – 10 dec. 2017, 8 jan. – 9 feb. & 1 mars – 8 april 2018.

Pris: 2280 kr per person. 1140 kr per barn (3-12 år); < 3 år gratis.
Dagligen, 11 dec. 2017 – 7 jan. 2018 [även förmiddagstur] & 10 – 28 feb. 2018.

Start: 13.00 från hotell/turistcenter i Kiruna [08.00].
13.30 från Icehotel [08.30].
13.30 på Nutti Sámi Siidas Gård, Marknadsvägen 84 i Jukkasjärvi [08.30].
14.15 på Reindeer Lodge [09.15].

Slut: Ca 17.00 på Gård, 17.20 på Icehotel och Reindeer Lodge; 17.45 i Kiruna [12, 12.20; 12.45].

Mat: Stekt renkött med samisk glödkaka och lingonsylt, kaffe/te ingår.

Utrustning: Lån av termooverall, stövlar, vantar, mössa och hjälm ingår.

Turen är ett kvalitetsmärkt ekoturismarrangemang enligt Naturens Bästa.

Produktblad:

pdf-sweden     pdf-uk     pdf-germany

Boka online nu

 Vuoján – Renslädesexkursion

Hantera och kör din egen dragren med släde längs en ca 8 km lång led genom Sápmis underbara vinterlandskap. Det är en fantastisk upplevelse för riktiga friluftsentusiaster som vill ta del av en traditionell samisk aktivitet på ett mycket praktiskt sätt.

HSkompVuojan

Photo: Hans-Olof Utsi

 

Photo: Berit Jørgensen

Photo: Berit Jørgensen

HSkompSlädepåBron

Photo: Johan Adermalm

Vår renslädesguide tar dig från Jukkasjärvi med skoterkälke längs Torneälven till Reindeer Lodge campen ute i skogen. Här får du ett väldigt nära möte med renarna som är en av vårt samiska samhällets viktigaste kulturbärare och resurs.

Du lär känner din ren och guiden ger detaljerade instruktioner om hur renen hanteras och hur släden körs med en ren innan du är redo att ge dig ut på ditt livs äventyr.

Ståendes på slädens medar kör alla gäster varsin dragren. Du följer guiden och dess ledarren i konvoj genom det snöklädda skogslandskapet och över frusna vattendrag.

Endast några få vet att det traditionella förflyttningssättet på vintern här i Sápmi har varit att färdas med ren och släde. Ta vara på möjligheten att uppleva den gamla samiska kunskapen under expertledning på ett mycket praktiskt sätt.

Efter 1,5 – 2 timmars aktiv renkörning återvänder vi till Reindeer Lodge campen där du selar av din körren och släpper in den i gärdet. Guiden lagar en välsmakande och traditionell renskötarlunch som består av rökt renkött som steks över öppen eld och serveras på samisk glödkaka med lite lingonsylt ovanpå. Allt detta med en kopp kokkaffe vid den sprakande elden i lávvun.

Du tar farväl av dina nya reskamrater och vi återvänder till byn Jukkasjärvi. Transfer till turstart i Jukkasjärvi och tillbaka sker med minibuss.

Pris: 3 000 kr per person, 2 100 kr per barn (8-15 år).

Dagar: Mån., ons., fre. & sön. 8 jan. – 8 april 2018.

Start: 08.00 från hotell/turistcenter i Kiruna.
08.30 från Icehotel.
08.30 på Nutti Sámi Siida’s Gård, Marknadsvägen 84 i Jukkasjärvi.
09.15 på Reindeer Lodge.

Slut:  Ca 13.00 på Gård, 13.20 på Icehotel och Reindeer Lodge; 13.45 i Kiruna.

Måltid: Lunch bestående av stekt renkött med glödkaka och lingonsylt, kaffe/te ingår.

Utrustning: Lån av termooverall, stövlar, vantar och mössa ingår.

Turen är ett kvalitetsmärkt ekoturismarrangemang enligt Naturens Bästa.

Produktblad:

pdf-sweden     pdf-uk     pdf-germany

Boka online nu

Upplev aurora vinter Lappland – 4 dagar

Upplev de allra bästa äventyr Lappland har att erbjuda och låt dig förtrollas av ljuset. Med djur som dominerande transportmedel ger dig denna tur en miljövänlig upplevelse av den storslagna naturen i Swedish Lapland. Reindeer Lodge fungerar som den perfekta basen för din vistelse med underbar mat och chansen att spana efter norrsken direkt från din stuga.

Photo: Lola Akinmade Åkerström

Photo: Lola Akinmade Åkerström

HSkompGuide

Photo: Johan Adermalm

Photo: Nils Torbjörn Nutti

Photo: Nils Torbjörn Nutti

Dag 1 – Ankomst

Vid ankomst till Kiruna transfer till Reindeer Lodge utanför Jukkasjärvi. Incheckning i din mysiga stuga med renar runt knuten. Middag och bastu. Boende i stuga. (M)

Dag 2 – Renslädesexkursion, Icehotel & Sámi Siida-Márkanbáiki besök

Efter frukost får du en genomgång av hur du handhar och kör din egen ren med släde. Turen går genom skog och över frusna vattendrag innan det är dags att efter ca 1,5 timmas renkörning återvända till rencampen för lunch. Sedan blir det ett besök på det berömda Icehotel och tid för en promenad genom Jukkasjärvi by med besök på Sámi Siida-Márkanbáiki på eftermiddagen. Middag och bastu. Boende i stuga. (F, L & M)

Dag 3 – Hundspannsexkursion i Torneälvdal

Efter frukost kort transfer till den närbelägna kenneln. Du åker ut på en hundspannstur där två personer själva styr sitt spann genom det imponerande Torneälvdal. Det finns tid att ta bilder eftersom ni turas om med att köra och sitta i släden. Lunch intas under turen. Tid för snöskovandring eller skidtur på egen hand på eftermiddagen. Middag och bastu. Boende i stuga. (F, L & M)

Dag 4 – Avresa

Efter frukost utcheckning och transfer från Reindeer Lodge till Kiruna. (F) Turerna dag 2 och 3 kan byta dag.

Pris: 9850 kr per person. 5930 kr per barn (8-12 år) tillsammans med vuxen/na.
8 jan. – 9 feb. & 1 mars – 8 april 2018.

Pris: 10600 kr per person. 6350 kr per barn (8-12 år) tillsammans med vuxen/na.
10 – 28 feb. 2018.

Start: På Kiruna Airport/tågstation/turistcenter eller hotell dag 1. Tillgång till stuga från 14.00.

Slut: På Kiruna Airport/hotell/turistcenter eller tågstation dag 4. Check-out senast 11.00.

Logi: I stuga på Reindeer Lodge 3 nätter. Pris baserat på dubbelrum.

Kost: Helpension från middag dag 1 till frukost dag 4 ingår.

Utrustning: Lån av termooverall, stövlar, vantar och mössa ingår, likaså sovsäck, lakan och badhandduk

Ingår inte: Reseförsäkring, internationell och inrikes transport, alkoholhaltiga drycker.

Produktblad:

pdf-sweden     pdf-uk     pdf-germany

Boka här

Tips: Lägg till en norrskenstur om du vill.