Sommar: Sámi Siida – Márkanbáiki

Sámi Siida är en lättillgänglig och levande mötesplats i Jukkasjärvi för besökare från när och fjärran som vill uppleva Sápmi med alla sina sinnen. Betande renar vid Torneälvens strand, utomhusutställningar som rör nomadtiden och modern samisk livsstil, konst och hantverk samt samisk slow food som serveras vid den öppna elden i en jättelávvu; allt detta finns på den anrika marknads- och samlingsplatsen som är ursprunget till byn Jukkasjärvi.

Photo: Nutti Sámi Siida

Photo: Nutti Sámi Siida

Suovas_Gáhkku

Photo: Johan Adermalm

Photo: Nutti Sámi Siida

Sameviste med renar och utställningar

Ett sameviste är en temporär bo- och arbetsplats där en eller flera renskötande samefamiljer brukar tillbringa olika delar av året. I det här återuppbyggda samevistet får du ta del av den samiska ursprungsbefolkningen, dess historia och traditioner som ett nomadfolk som livnär sig på renskötsel. Här finns det även betande renar och det brukar vara en höjdpunkt att kunna komma de riktigt nära när du beträder rengärdet, ett minnesrikt möte som tål att fångas med kamera. Du kan även se olika boendeformer, lyssna till jojk och besöka vår renvaktarstuga där det visas ett bildspel om dagens renskötsel. Det finns även konstverk, språkfakta, ett lekområde samt en lassokastningsstation utplacerade på området.

Samisk mat på Café Sápmi

Inne i vår jättelávvu kan du slå dig ner, njuta av den öppna elden och smaka en traditionell samisk lunch tillagad över elden. Renkött och fisk är viktiga delar av den samiska matkulturen som handlar om att på bästa sätt ta tillvara på smaken; kvalité och god omsorg om djur och natur. Vi påstår att vi serverar världens bästa suovas; alltså traditionellt lättsaltat kallrökt renkött som äts tunt skuret på gáhkkubröd. Att efter maten kunna njuta av en kopp kokkaffe blir som pricken över i:et. Vi serverar lunch mellan 11.00 och 15.00; och bäriga fikabröd hela dagen.

Samisk hantverksbutik

I vår butik på plats visas traditionella slöjdhantverk, i bland annat renhorn och renskinn. Det finns ett utbud av både traditionellt och modernt samiskt hantverk, konst samt souvenirer till försäljning.

Öppet dagligen: 10.00 – 19.00. 4 juni – 26 augusti 2018.

Entréavgift: 150 kr per vuxen, 120 kr per student (giltig student ID), 75 kr per barn (3-12 år), gratis inträde för barn under 3 år i vuxnas sällskap.
Entrébiljetter köps i hantverksbutiken (ingen entréavgift till butik och café).

Guidade turer:
15.15 – 17.15 (2 timmar), guidetur “Guossi – Gäst i Sápmi” inklusive inträde, guidad tur genom samevistet, renmatning, bildspel om renskötsel och en varm samisk måltid i lávvu.
Pris: 480 kr per person, 240 kr per barn (3-12 år); barn under 3 år gratis. Se separat produktblad för detaljer och transfersmöjligheter från/till Kiruna.

Adress: Marknadsvägen 2 i 981 91 Jukkasjärvi. Bredvid Jukkasjärvi kyrka och 900 m från Icehotel. 15 km från Kiruna Airport och 20 km från centrala Kiruna. Lokalbuss #501

Grupparrangemang: Till grupper kan vi också erbjuda guidade turer i vårt sameviste och hos renarna, luncher, middagar etc. Kontakta oss för mer information på telefon 0980 213 29 eller e-mail info@nutti.se.