Miessemánnu – Renkalvens månad

Bli vår gäst bland vår dyrbara renhjord. En exklusiv upplevelse väntar dig när renskötaren tar emot dig bland ett hundratal renar. Det är en unik möjlighet att spana på nyfödda renkalvar som tar sina första stapplande steg, och att få förstahandsinformation av renskötare som bedriver renskötsel som en livsstil baserad på traditionell samisk kunskap. En näring som påverkas av många faktorer. Du avrundar ditt besök genom att av njuta en traditionell samisk måltid i en lávvu medan du sitter runt en sprakande öppen eld för att få en riktig smak av Sápmi.

Vår guide möter dig i Kiruna eller Jukkasjärvi för transfer med minibuss, ca 1.5 timme enkelväg, mot Silkkimuotka rengärde, nordöst om Kiruna. Renskötaren välkomnar dig vid ankomst till renarna i skogen mitt i Sápmi. Här finner du ett hundratal renar inhägnade, och vi försöker att försiktigt och lugnt närma oss våra viktiga följeslagare, dvs. renarna. Det är en mycket känslig tid på året och att beta i lugn och ro är prioriterad; och honorna är i behov av kraft och avskildhet för att kunna föda sina kalvar. Om vädret och andra förutsättningar tillåter, så finns det den unika möjligheten av att titta på nyfödda renkalvar. Du kommer lära dig om renar, renskötsel och dess utmaningar som till exempel klimatförändringar. Midnattssolens ljusa timmar är i antagande och ger en underbar inramning för besöket i renriket. De här renarna kommer släppas till fjälls när kalvarna har vuxit till sig lite och är redo att ta sig an en lång vandring.
Efter en varsam observation av renhjorden är det dags för en traditionell suovasmåltid i lávvun. Suovas är lättsaltad och kallrökt renkött som steks över den öppna elden och serveras på gáhkku-bröd med en klick lingonsylt; och den avnjuts bäst med en kopp kokkaffe. Medan renskötarmåltiden intas, svarar renskötaren på olika frågor.

På sen kväll tas bussen tillbaka till Jukkasjärvi och Kiruna, full med fantastiska minnen.

Vill du boka den här turen? Skicka oss ett mail!

Pris och detaljerad information

Pris: 2 850 kr per person. 1 425 kr per barn (3-12 år).

Mån-Fre: 7 – 31 maj 2018.

Start: 16.15 vid Kiruna Turistcenter eller hotell, 16.45 vid Icehotel.

Slut: Ca 22.15 vid Icehotel, 22.45 i centrala Kiruna.

Lunch: Stekt renkött med samisk glödkaka och lingonsylt, kaffe/te ingår.
 Vegetarisk, gluten- och laktosfri kost anges vid bokning.

Utrustning: Anpassad utomhusklädsel rekommenderas, ingår ej.

Gruppstorlek: Minst 4 personer.

Språk: Svenska och engelska.

Villkor: Gästerna deltar i våra aktiviteter på eget ansvar och har en skyldighet att följa guidens anvisade                                  säkerhetsinstruktioner. Turen anpassas efter rådande väderförhållanden.Gästerna deltar i våra aktiviteter på eget ansvar och har en skyldighet att följa guidens anvisade säkerhetsinstruktioner. Turen anpassas efter rådande väderförhållanden.

Alternativ: Självorganiserad ankomst och avfärd. Start i Silkkimuotka 18.00, slut ca 21.00. Pris: 2 480 kr per person. 1 240 kr per barn (3-1 2år). Gruppstorlek: Min 2 personer