Kulturresa med besök på Jokkmokks Vintermarknad – 8 dagar

Ända sedan år 1605 har den samiska vintermarknaden Jokkmokks marknad ägt rum i en oavbruten följd. Trots att varorna som säljs i viss mån har förändrats så har den unika atmosfären bevarats, precis som betydelsen av de möten som sker mellan människorna. Besökare kommer givetvis från Sápmi men även från världens alla hörn. Utöver marknaden så finns det utställningar och gallerier som visar hantverk och konst av väldigt hög kvalité och på modevisningar presenteras modern samisk design. Föreläsningar, samhällspolitiska evenemang, jojkkonserter och otaliga kulturarrangemang bidrar till att vintermarknaden blir till en storartad upplevelse in den samiska världen!

Photo: Katja Bechtloff

Photo: Katja Bechtloff

Photo: Liane Gruda

Photo: Liane Gruda

Photo: Liane Gruda

Photo: Liane Gruda

Photo: Liane Gruda

Photo: Liane Gruda

Photo: Liane Gruda

Photo: Liane Gruda

Vid ankomst till Kiruna blir det en kort transfer till vår Reindeer Lodge där första natten spenderas. Mitt i skogen och med renar runt knuten, börjar vi kommande dag med en kort renkörning innan besöker det världsberömda Icehotel, Jukkasjärvis gamla träkyrka och Sámi Siida-Márkanbáiki.

På eftermiddagen färdas i minibuss vi i ca 3 timmar genom det lappländska vinterlandskapet mot Jokkmokks kommun. Vi kommer bo i komfortabla stugor (dusch, WC, några med egen bastu, golvvärme, vedkamin, allrum med tv och modernt, fullutrustat kök och mathörna) i Årrenjarka Fjällby. Stugbyn ligger intill en nybyggargård som ägs och drivs av samma familj i femte generation och är vackert belägen mitt i den snöklädda barrskogen; ca 1,5 timmars bilfärd från Jokkmokk by.

Härifrån åker vi på hundspannstur i den fjällnära urskogen och vi tillbringar en eftermiddag med en same vid lägerelden. Här har du även gott om tid att njuta av vinternaturen i lugn och ro och helt för dig själv, t.ex. genom att ta en tur med längdskidor eller en promenad, och naturligtvis avkoppling vid brasan eller ett bastubad.

Under tre dagar kommer vi att besöka Jokkmokks vintermarknad, för att känna av den speciella och livliga atmosfären och för att utforska dolda pärlor.

Ur gastronomisk synvinkel åtföljs programmet av det högkvalitativa lokala köket: älg, ren, lax, insjööring, sik – allt från naturens skafferi i omgivningen – framställd på ett sofistikerat sätt av vår värd, som har ett rykte som en förstklassig kock. För vegetarianer tillhandahåller naturen i norr rotsaker, lökväxter, svamp och många andra traditionella ingredienser.

Med lite tur kommer vi ha möjlighet att se Aurora Borealis, dvs. norrskenet, flera kvällar!

Den sakkunnige reseledaren kommer att följa dig på din väg in i den unika samiska samtidskulturen och vintervärlden norr om polcirkeln.

Pris och Detaljerad information

Pris: 22300 kr per person.

Datum: 28 januari – 4 februari 2018.

Start: På Kiruna Airport/tågstation/turistcenter eller hotell den 28 jan. Tillgång till stuga från 14.00.
Slut: 13.00 på Kiruna Airport/hotell/turistcenter eller tågstation den 4 feb.

Ingår:
– Sakkunnig guide under hela resan från/till Kiruna dag 1 till dag 8.
– 1x övernattning/frukost i stugor på Reindeer Lodge utanför Jukkasjärvi; med dusch och WC/bastu separat (här upp till 3 eller 4 personer per stuga).
– 6x övernattning/frukost i Årrenjarka Fjällbys stugby nära Kvikkjokk; varje stuga med två rum för 2pers/rum, och dusch/WC.
– 4x lunchpaket.
– 1x middag i Jukkasjärvi och 4x middag i Årrenjarka.
– Turer och transfers med minibuss enligt schema – även från Årrenjarka till Jokkmokks vintermarknad och tillbaka.
– Direktmöte med renar och kort renkörning.
– Besök i Jukkasjärvi kyrka, på Icehotel och Sámi Siida-Márkanbáiki.
– Hundspannstur.
– Samiska historier vid elden.
– 3 dagar dagsbesök på Jokkmokks vintermarknad.
– Lån av termooverall, stövlar, vantar och mössa vid hundspannstur.

Ingår inte: Reseförsäkring, internationell och inrikes transport, alkoholhaltiga drycker. 3x lunch och 2x middag; köps och äts på vintermarknaden, respektive lagas tillsammans på kvällen (självhushåll). Vinterytterkläder.

Produktblad:

pdf-sweden    pdf-uk     pdf-germany