Norrskenet

Att skåda det ständigt föränderliga norrskenet, som också är känd som aurora borealis, är definitivt en oförglömlig upplevelse.

Norrskenet är ett fysikaliskt fenomen som uppstår när solvindarna är starkare än vanligt. Solvinden består av elektriskt laddade partiklar som dras mot polerna av jordens magnetiska fält där den kolliderar med gaser (kväve och syre) i jordens atmosfär.

Den frigjorda energin skapar de elektriska ljus som man kan se på himlen. I den norra hemisfären kallas dessa ljus för norrsken, också kallat Aurora borealis, och i de södra delarna kallas de för Aurora australis.

Fenomenet kan man se i ett bälte kring polerna. Ljuset är av varierande karaktär och kan ha olika färg, form och styrka. Norrskenet är placerat på en höjd mellan 90 – 200 km ovanför marken, i den del av atmosfären som kallas jonosfären. Norrsken med olika färg kommer alltså ofta från olika höjd.

Norrsken som inträffar ovanför 180 km visar ett rött sken, mellan 120-180 km är gul- och grönaktigt och under 120 km är skenet blålila. Oftast är skenet ljusgrönt eller ljusrött sken.

För att se de fantastiska norrskensuppvisningarna måste man åka norrut till de arktiska områdena, minst ovanför den 60 breddgraden. Kanada, Alaska, Ryssland och Norra Skandinavien är perfekt regioner för att se fenomenet. Norrskenet ses bäst när det är klar himmel eller låga moln. Dessutom måste det såklart vara mörkt ute! Det här betyder att vintern i norra Sverige har de bästa förutsättningarna. I svenska Lappland är det möjligt att se norrskenet från mitten av september till tidigt i april med oktober till mars som de bästa månaderna, mellan 21.00 och 02.00 brukar vara den bästa tidpunkten. Man måste komma ihåg att norrskenet är ett sporadiskt fenomen, som förekommer slumpmässigt under korta perioder eller kanske inte alls.

Folk som reser norrut uppmanas att inte vara besatta av norrskenet som sitt enda mål med resan eftersom det är omöjligt att garantera en himmel med virvlande ljus på grund av växlande och oberäkneliga väderförutsättningar. Folk borde planera en trevlig vintersemester med många dagsaktiviteter och sedan se norrskenet som pricken över i:et.

Abisko som ligger ungefär 100 km nordväst om Kiruna stad sägs att vare ett av de bästa ställena att se norrsken på grund av att omkringliggande berg håller himlen klar från moln. Men även där måste du ha tur för att få se fenomenet. De bästa platserna är alltid långt ifrån artificiella ljus (skapat av stora städer) och månsken.

När natten infaller: ställ dig framför din Reindeer Lodge stuga eller gå de få metrar till Torneälvens strand, eller följ med på en norrskensfotograferingstur under samiska förtecken eller varför inte åker på en snöskotertur i närheten av Jukkasjärvi. Allra viktigast: titta upp på himlen när det är mörkt.

På nordsamiska kallas detta uråldriga fenomen guovssahas, dvs. det fladdrande ljuset.

Ta reda på mer om norrskenet på Institutet för rymdfysiks webbplats.

Länk till norrskensprognos över Europa vid Geophysical Institute på University of Alaska Fairbanks.