Guossi – Gäst i Sápmi

Bli vår gäst i Sápmi; vår guide tar med dig till den gamla samiska marknads- och samlingsplatsen Márkanbáiki i Jukkasjärvi. Du besöker och matar våra renar och får veta mer om ursprungsbefolkningen samerna som kallar sitt traditionella bosättningsområde för Sápmi. Besöket avrundas genom att avnjuta en samisk måltid sittandes runt en sprakande öppen eld för att få en verklig smak av området.

Photo: Katja Bechtloff

Photo: Katja Bechtloff

Photo: Katja Bechtloff

Photo: Katja Bechtloff

Photo: Lola Akinmade Åkerström

Photo: Lola Akinmade Åkerström

Guiden möter dig på Sámi Siida-Márkanbáiki som är ursprunget för byn Jukkasjärvi vid stranden av mäktiga Torne älv. Vi besöker det gamla sameviste där en eller flera renskötande samefamiljer brukar tillbringa olika delar av året; och som under nomadtiden användes som temporär boplats. Vi tittar på gamla byggnader, besöker kåtor och ger svar till frågor såsom: Hur bodde samerna förr? Hur skyddade man sig emot kylan? Vilka kläder använde man? Hur förflyttade man sig i naturen? Religion: var det schamanism eller var man kristen? Varför hade man salt i kaffet?

Guiden tar dig till rengärdet för att möta våra trogna följeslagare, renarna. Vi kommer dem riktigt nära medan vi matar dem och du kommer att lära dig bl.a. varför renar har öronmärken samt hur väl de är anpassade till det hårda klimatet här i norden. Du kommer att lära dig att använda ett lasso genom att kasta det runt renhorn. Renhorn fälls varje år och nya växer fram därefter; och de används ofta inom duodji, samiskt hantverk, som du kommer att kunna titta på under turen. Du får också se ett bildspel som visar hur dagens renskötsel och samisk vardag ser ut under Sápmis åtta årstider.

Det bästa man kan göra i Sápmi kulinariskt sett är att smaka på renkött och smutta på kokkaffe. Om du inte har gjort det ännu, är det nu dags för dig att smaka! Den samiska nationalrätten suovas (lättsaltat och kallrökt renkött skivat) steks i en panna över den öppna elden och serveras tillsammans med lite lingonsylt på samisk glödkaka. Vi insuper atmosfären sittandes vid eldstaden i en lávvu och du får en inblick i det samtida arktiska samiska levnadssättet.

Pris och detaljerad information

Pris: 480 kr per person. 240 kr per barn (3-12 år); gratis för barn under 3 år i vuxnas sällskap.

Dagligen: 4 Juni augusti – 26 augusti 2018.

Start: 15.00 på Sámi Siida-Márkanbáiki i Jukkasjärvi.

Slut: 17:15 på Sámi Siida-Márkanbáiki i Jukkasjärvi.

Måltid: Stekt rökt renkött med glödkaka, lingonsylt och kaffe/te ingår.

Option: Returbiljett
09.30 upphämtning från Kiruna Turistcenter och tillbaka i Kiruna vid 12.30. Transfertid enkelväg ca 25 min. Transfer sker med minibuss.
Transferpris: 350 kr per person, tur och retur.

Produktblad:

pdf-sweden     pdf-uk     pdf-germany